Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 15 Μαΐου του 2013 οι μαθητές και οι μαθήτριες σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας θα κληθούν να απαντήσουν ηλεκτρονικά ερωτηματολόγιο για τον εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον. 
Όπως ενημερώνει το Υπουργείο με σχετική του εγκύκλιο προς τους διευθυντές των σχολείων, το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο μέσα από την ιστοσελίδα http://paratiritirio.minedu.gov.gr/, επίσημο ιστότοπο του Παρατηρητηρίου για την πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Η διεξαγωγή αυτής της έρευνας αποτελεί μια από τις πρώτες ενέργειες του Παρατηρητηρίου για την πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, το οποίο βάσει υπουργικής απόφασης έχει ως στόχο:
Α. Το Παρατηρητήριο έχει ως αποστολή το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, την καταγραφή, τη μελέτη και τη διοχέτευση προς διαχείριση σε πιστοποιημένους φορείς περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού.
Β. Το Παρατηρητήριο υποστηρίζεται για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του από την Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.), η οποία ορίζεται με Υπουργική Απόφαση.
Γ. Σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση ορίζεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή ένας εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως Συντονιστής Δράσεων Πρόληψης.
Δ. Ο Συντονιστής Δράσεων συνεργάζεται με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Σχολικούς Συμβούλους, καθώς και με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, προκειμένου να υλοποιούνται οι δράσεις πρόληψης. Επιπρόσθετα, ο Συντονιστής αναπτύσσει Δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων σε κάθε Περιφέρεια, επιδιώκοντας τη συμμετοχή θεσμικών, κοινωνικών και τοπικών φορέων και οργανισμών που ειδικεύονται σε θέματα πρόληψης της βίας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης νέων, δικαιωμάτων του παιδιού, κοινοτικής διαμεσολάβησης και κοινωνικής ένταξης.
Ε. Ο Περιφερειακός Διευθυντής σε συνεργασία με τον Συντονιστή Δράσεων θα ενημερώνει το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στο Υπουργείο Παιδείας, σε μηνιαία βάση αποστέλλοντας στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη του φαινόμενου, και εκτάκτως όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και θα συντάσσει ετήσια έκθεση για το σύνολο των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου