Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Το πρώτο τρίμηνο του 2013 το Τμήμα Ενημέρωσης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε 219 διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης στα σχολεία για θέματα βίας και ασφάλειας. 
Συγκεκριμένα επιστημονικό προσωπικό του Συλλόγου επισκέφτηκε 168 σχολεία και παρουσίασε ιστορίες παιδιών που έχουν βιώσει βία είτε μέσα στο σπίτι, είτε μέσα στο σχολείο είτε στο διαδίκτυο (σε κάθε επίσκεψη γίνεται επεξεργασία διαφορετικής θεματικής). Μέσα από τις εκάστοτε παρουσιαζόμενες ιστορίες τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να αντιληφθούν τον ορισμό των φαινόμενων της ενδοοικογενειακής βίας, του σχολικού εκφοβισμού ή της κακοποίησης μέσα από το διαδίκτυο.
Στη συνέχεια και πάντα με οδηγό την ιστορία και την παρουσίαση των πρωταγωνιστών τα παιδιά έχουν την ευκαιρία μέσα από συζήτηση να ανακαλύψουν το συναισθηματικό προφίλ του παιδιού που δέχεται τη βία, να σκιαγραφήσουν το προφίλ του ατόμου που ασκεί βία και να καταλήξουν σε πρακτικές συμβουλές.
Οι παρεμβάσεις ολοκληρώνονται με την ενεργή πια συμμετοχή των παιδιών ως θεατές αυτής της ιστορίας και το τι μπορούν οι ίδιοι να κάνουν σε αντίστοιχα γεγονότα.
Αντίστοιχη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε και σε εκπαιδευτικούς 16 σχολείων καθώς επίσης και σε 32 Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Τέλος διοργανώθηκαν αντίστοιχες ημερίδες στο Δήμο Μοσχάτου αλλά και Θήβας με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το φαινόμενο. Επίσης σχετικά ενημερώθηκαν και οι σπουδαστές του ΙΕΚ Όμηρος. .
Μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις παρατηρήθηκε αποενοχοποιήση των μαθητών και μαθητριών σε σχέση με τα φαινόμενα βίας, συναισθηματική αφύπνιση για τα παιδιά που δέχονται βία αλλά και για τα παιδιά που ασκούν βία και τέλος παρατηρήθηκε αύξηση στις κλήσεις την Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, από παιδιά που αναζητούσαν συμβουλές γι’ αυτό που τους συμβαίνει ή για κάτι που συνέβη σε κάποιον φίλο ή φίλη τους.
Οι διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα και όποιο σχολείο ή σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μπορεί να επικοινωνήσει:

Τμήμα Ενημέρωσης Παιδιών Γονέων και Εκπαιδευτικών
Τηλέφωνο επικοινωνίας: Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
Fax:210 7609554
E-mail: school@hamogelo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου